Mesa duket nuk jeni i regjistruar, kliko ne butonin Regjisrohu nqs dëshironi të bëheni pjesë e forumit tonë, per t'u regjistruar ju hargjoni maksimumi 1 min kohë. Me respekt Staffi. 
ForumPortaliCalendarPytësoriKërkoLista AnëtarëveGrupet e AnëtarëveRegjistrohuidentifikimiChatBilardo

Share | 
 

 Mëso për skedarë dhe dosje (File & Folder)

Shko poshtë 
AutoriMesazh
Crespy
Moderator
Moderator
avatar

Postimet : 162

MesazhTitulli: Mëso për skedarë dhe dosje (File & Folder)   Sun Apr 12, 2009 12:02 am

Shumica e detyrave të Windows-it e ngatërron punën me skedarë dhe dosje. Kur përdorni programet si Microsoft Paint dhe Microsoft WordPad, ti e ruan punën si skedar dhe e ruan atë në dosje. Një sistem i mirë i organizimit për skedarët dhe dosjet tua të lejon të gjesh dhe të rinxjerrësh me lehtësi— mu sikurse vendosja e dokumenteve në dosjet e letrave në kabinet.
Dosjet mund të përmbajnë shumë tipa skedarësh, si dokumente, muzikë, imazhe, video dhe programe. Ti mund të kopjosh dhe të zhvendosësh skedarët në dosjet që krijon nga vendndodhjet si dosja tjetër, kompjuteri ose interneti. Ti madje mund të krijosh dosje brenda dosjeve.
Për shembull, nëse je duke krijuar dhe duke ruajtur skedarë në dosjen Dokumentet e mia, ti mund të krijosh një dosje të re brenda Dokumenteve të mia për t'i përmbajtur skedarët. Nëse vendos të zhvendosësh dosjen e re në një vendndodhje tjetër, ti mund ta zhvendosësh lehtë atë dhe përmbajtjen e saj, duke përzgjedhur dosjen dhe duke e zvarritur atë në vendndodhjen e re.
Çdo dosje Windows-i siguron qasje të lehtë në detyrat e menaxhimit të skedarëve dhe dosjeve të zakonshme. Kur të hapësh ndonjë dosje në kompjuterin tënd, një listë detyrash të hiperlidhura afishohet afër përmbajtjes së dosjes. Mund të përzgjedhësh një skedar ose dosje dhe pastaj kliko një detyrë për ta riemërtuar, kopjuar ose hequr atë. Ti po ashtu mund të dërgosh skedar në e-postë ose mund ta publikosh atë në ueb.
Për të hapur një skedar ose dosje në Dokumentet e mia
Kliko Nis dhe pastaj kliko Dokumentet e mia.
Gjej vendndodhjen dhe kliko dy herë skedarin ose dosjen që dëshiron të hapësh.
Për të ruajtur skedarin
Në menynë Skedari të programit që je duke punuar, kliko Ruaj.
Nëse nuk e ke ruajtur skedarin ende, shëno emrin e skedarit në Emri i skedarit dhe pastaj kliko Ruaj.
Për të hequr një skedar ose dosje

Ti po ashtu mund të heqësh skedarë ose dosje duke klikuar me të djathtin skedarin ose dosjen dhe pastaj duke klikuar Hiq.
Kliko Nis dhe pastaj kliko Dokumentet e mia.
Kliko skedarin ose dosjen që dëshiron ta heqësh.
Nën Detyrat për skedarë dhe dosje, kliko Hiq këtë skedar ose Hiq këtë dosje dhe pastaj kliko Po.
Dosjet tua personale

Dokumentet e mia, Imazhet e mia, dhe Muzika ime janë dosje speciale të Windows-it që shërbejnë si sistem i magazinimit tënd personal. Të gjitha këto dosje mund të kenë qasje nga menyja Nis.
Dosja Dokumentet e mia

Dosja Dokumentet e mia është vendi më i mirë për të ruajtur dokumentet, grafikën dhe skedarët e tjerë në të cilët dëshiron të kesh qasje të shpejt. Kur të hapesh Dokumentet e mia, mund të shohësh skedarët dhe dosjet që ke krijuar.
Për të hapur dosjen Dokumentet e mia
Kliko Nis dhe pastaj kliko Dokumentet e mia.
Për të krijuar dosje të re në Dokumentet e mia
Për të hapur Dokumentet e mia, kliko Nis dhe pastaj kliko Dokumentet e mia.
Nën Detyrat e skedarëve dhe dosjeve, kliko Krijo një dosje të re.
Një dosje e re është afishuar me emrin e parazgjedhur, Dosja e re, e parazgjedhur.
Shtyp një emër për dosjen e re dhe pastaj shtyp FUT.
Mund të krijosh gjithashtu një dosje të re duke klikuar me tastin e djathtë në sipërfaqen boshe në dritaren e dosjes ose në tryezë, shënjo I ri dhe pastaj kliko Dosje.
Dosjet Imazhet e mia dhe Muzika ime

Dokumentet e mia përmbajnë dy dosje ë specializuara—Imazhet e mia dhe Muzika ime. Në anën e dritareve të dosjes, Detyrat e imazhit dhe detyrat e muzikës të sigurojnë lidhjet e detyrës që të ndihmon të menaxhosh imazhet tua dhe skedarët e muzikës. Ti mund të paraqitesh imazhet si shfaqje rrëshqitëse, të printosh imazhet e tua,të ruash ato në CD, të lexosh muzikën tënde, të dërgosh me e-postë skedarët e muzikës, të zhvendosësh skedarët, të hiqesh skedarët dhe më shumë.
Për të hapur Imazhet e mia
Kliko Nis dhe pastaj kliko Imazhet e mia.
Për të hapur Muzika ime.
Kliko Nis dhe pastaj kliko Muzika ime.
Dosjet Kompjuteri im dhe Shporta e riciklimit

Kompjuteri im dhe Shporta e riciklimit janë dosje speciale të Windows-it që të ndihmojnë të menaxhosh të gjithë skedarët në kompjuterin tënd dhe të zhvendosësh skedarët, dosjet dhe artikujt tjerë që nuk të nevojiten më.
Dosja Kompjuteri im

Kompjuteri im shfaq një pamje më të lehtë të përmbajtjes së disketës, diskut të ngurtë dhe njësisë së CD-ROM-it dhe njësive të diskut të rrjetit. Nga Detyrat e sistemit në anën e dritares së dosjes mund të kërkosh dhe hapësh skedarë dhe dosje në kompjuterin tënd, të fitosh qasje në opsionet në Panelin e kontrollit për të modifikuar parametrat e kompjuterit tënd dhe kryen një numër të detyrave tjera.
Për të hapur dosjen Kompjuteri im
Kliko Nis dhe pastaj kliko Kompjuteri im.
Shporta e riciklimit

Dosja Shporta e riciklimit ndodhet në tryezën tënde. Kur të fshish ndonjë artikull nga disku i ngurtë, Windows-i vendos ata në Shportën e riciklimit. Artikujt në Shportën e riciklimit mbesin aty derisa t’i fshish përgjithmonë nga kompjuteri yt.
Për shkak se artikujt në Shportën e riciklimit mund të restaurohen prapa në vendndodhjen e tyre origjinale, ata ende zënë vend në sipërfaqen e diskut të ngurtë. Nëse je duke ekzekutuar në hapësirë të pamjaftueshme të diskut, gjithmonë sjell në mend zbrazjen e shportës së riciklimit. Kur Shporta e riciklimit mbushet, Windows-i automatikisht pastron hapësirë të nevojshme në Shportën e riciklimit për t’i mbajtur skedarët dhe dosjet të hequra së fundi.
Për të zbrazur Shportën e riciklimit
Kliko dy herë Shporta e riciklimit në tryezën tënde për të hapur dosjen.
Në pjesën Detyrat e Shportës së riciklimit, kliko Zbraz Shportën e riciklimit.
Konfirmoje aksionin tënd duke klikuar Në rregull. Të gjithë artikujt që janë ruajtur në Shportën e riciklimit janë hequr përgjithmonë nga diskut yt i ngurtë.
Për të restauruar artikujt e hequr
Kliko dy herë Shporta e riciklimit për të hapur dosjen.
Në pjesën Detyrat e Shportës së riciklimit, kliko Restauro këtë artikull. Artikulli është restauruar në vendndodhjen e dosjes së tij origjinale në diskun e ngurtë.
Paraqit skedarë dhe dosje

Windows-i siguron disa mënyra për të sistemuar dhe identifikuar skedarët tu kur je duke i shikuar ata në dosje, si në Dokumentet e mia. Kur dosja është e hapur, ti mund të ndryshosh si të afishohen skedarët në menynë Pamja.
Shfaqja në grupe të lejon që të gruposh skedarët sipas ndonjë detaji të skedarit, siç janë emri, madhësia, tipi ose data e modifikimit. Për shembull, nëse i grupon sipas tipit të skedarit, skedarët e imazheve shfaqen në një grup, skedarët e Microsoft Word-it shfaqen në një grup tjetër dhe skedarët e Microsoft Excel-it në një tjetër. Shfaqja në grupe është në dispozicion në miniaturë, radhitje, ikonë dhe pamje detaje.
Miniatura afishon imazhet që i përmban një dosje në ikonën e dosjes, kështu që ti mund të identifikosh shpejt përmbajtjen e dosjes. Për shembull, nëse i ruan imazhet në disa dosje të ndryshme, ti me të vështruar një herë mund të tregosh se cila dosje përmban imazhet që ti dëshiron në pamjen e Miniaturave.
Pamja Radhitje afishon skedarët dhe dosjet si ikona. Ikonat janë më të mëdha se sa këto në pamjen Ikonë, dhe informata e renditjes që përzgjidhet është afishuar nën emrin e skedarit ose dosjes. Për shembull, nëse ke renditë skedarët tu sipas tipit të skedarit, "Microsoft Word document" shfaqet nën emrin e skedarit për dokumentin Microsoft Word.
Pamja Shirit filmi është në dispozicion në dosjet e imazheve. Imazhet e tua shfaqen në një rresht të vetëm të imazheve të miniaturës. Ti mund të lëvizësh nëpër imazhe duke përdorur butonat e shigjetës së majtë dhe të djathtë. Nëse klikon një imazh, ai do të afishohet si imazh më i madh mbi imazhet e tjera. Për të redaktuar, printuar ose ruajtur imazhin në një dosje tjetër, klikoje dy herë atë.
Pamja Ikona afishon skedarët dhe dosjet e tua si ikona. Emri i skedarit është afishuar nën ikonën, megjithatë informacionet mbi renditjen nuk janë afishuar. Në këtë pamje ti mund të afishosh skedarët dhe dosjet e tua në grupe.
Pamja Listë afishon përmbajtjen e dosjes si një listë të emrave të skedarëve ose dosjeve i paraprirë nga ikona të vogla. Kjo pamje është e dobishme nëse dosja përmban shumë skedarë dhe ju dëshironi listën për emra të skedarit. Ti mund të renditesh skedarët dhe dosjet tua në këtë pamje; megjithatë, ti nuk mundesh të afishosh skedarët në grupe.
Pamja Detaje liston përmbajtjen e dosjes së hapur dhe siguron informata detaje për skedarët tu, duke përfshirë emrin, tipin, madhësinë dhe datën e modifikimit. Në pamjen detaje mundesh gjithashtu të shfaqesh skedarët në grupe. Për të specifikuar cilat detaje dëshiron të afishosh, kliko Zgjidh detajet në menynë Pamja.
Për të ndryshuar mënyrën si janë paraqitur skedarët dhe dosjet
Në ndonjë dosje në menynë Pamja, shënjo ndonjë nga artikujt vijues në varësi si dëshiron të afishohen skedarët: Miniaturë , Radhitje, Shirit filmi, Ikonë, Listë, Detaje. Në menynë Pamja, gjithashtu mund të klikosh Sistemo ikonat sipas dhe pastaj kliko Shfaq në grupe për të shfaqur skedarët e tu në grup.
Kërko skedarët ose dosjet

Eksploruesi i Windows-it

Eksploruesi i Windows-it të siguron një mënyrë të shpejtë për të shikuar të gjithë skedarët dhe dosjet në kompjuterin tënd. Përdorimi i Eksploruesit të Windows-it gjithashtu është mënyrë e mirë për të kopjuar ose zhvendosur skedarët nga një dosje në një tjetër. Përdor këtë vegël nëse e dinë ku ndodhet skedari ose dosja.
Për të hapur Eksploruesin e Windows-it
Kliko Nis, shënjo në Të gjitha programet, në Pajisjet ndihmëse dhe pastaj kliko Eksploruesi i Windows-it.
Shoqëruesi për kërkim
Mbrapsht në krye Shko poshtë
Shiko profilin e anëtarit
 
Mëso për skedarë dhe dosje (File & Folder)
Mbrapsht në krye 
Faqja 1 e 1

Drejtat e ktij Forumit:Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
 :: Paneli i Kontrollit :: Tutorials & Mësime-
Kërce tek: